Den tidligere nordsjødykkeren kunne kjenne tennene sprekke under oppstigning fra dykk på flere hundre meters dyp. Les hvordan Rolf fikk nye tenner på bare fire dager.

Forestill deg at du kjenner tennene sprekke og samtidig innser at du de neste dagene vil sitte innestengt i et dekompresjonskammer med voldsomme smerter uten mulighet for verken å ta smertestillende eller motta tannlegehjelp. Det høres ut som et mareritt for de fleste, men dette var virkeligheten for tidligere nordsjødykker, Rolf Guttorm Engebretsen.
– I en dykkerklokke kan det bli voldsomme trykkøkninger. Gassen som pustes inn er en syvendedel så tynn som vanlig luft. På vei ned ble gassen presset inn i tennene gjennom amalgamfyllingene, sier Rolf.

Problemet oppsto når jobben på havbunnen var ferdig utført og man skulle stige opp igjen til overflaten. Under oppstigning avtok trykket i dykkeklokken, mens gassen ble værende inne i tennene. Dette resulterte i at trykket inni dem ble så stort at mange av dem sprakk.

– Jeg kunne både høre og kjenne at det knaste i tennene. Smertene var voldsomme, forteller han.

Rolf kunne tilbringe opptil syv døgn i dekompresjonskammer etter dype dykk. Hele tiden opplevde han å ha smerter i tennene. Under dykkeoperasjonene måtte de unngå å bruke smertestillende medisin, fordi det kunne hindre dem i å oppdage andre smerter eller symptomer.
– På den tiden fantes det heller ikke gode løsninger for å bytte ut amalgamfyllinger. Det var derfor ingen mulighet for oss å unngå dette problemet, sier han.

Løsning

Ifølge Rolf har det tidligere vært vanskelig å få råd og konkret hjelp til å finne løsninger. Utfordringene ble imidlertid løst da pionerdykkernes forening tok kontakt med klinikken i Oslo.

Rolf møtte først til undersøkelse hos klinikken i Oslo. Der ble det konstatert festetap og dårlig prognose på gjenværende tenner. Det ble derfor besluttet å trekke de gjenværende tennene og erstatte dem med implantater.

Ettersom Rolf er aktiv i Nordsjødykkeralliansen og er mye på reiser og i møtevirksomhet, kunne han vanskelig tenke seg å gå uten tenner i perioden mellom innsetting av implantat og påsetting av tenner.

Derfor ble det valgt å foreta rehabilitering med umiddelbar påsetting av tenner på implantatene. Tennene ble så trukket, implantater satt inn og midlertidige tenner påsatt umiddelbart. Alt ble gjennomført på fire dager.

– Å få inn nye tenner umiddelbart passet meg veldig bra. At jeg slapp å bruke løse proteser i helningstiden, var også et stort pluss for meg. jeg reiste til klinikken i Budapest med de gamle tennene og kom hjem med nye. Det kjennes godt å slippe å tenke på tannproblemene mer. Det tok så mye tid og krefter. Nå kan jeg endelig fokusere på andre ting og legge alt dette bak meg.